Deniz yapısı sebebiyle İstanbul Boğazı’nda birçok köprü bulunmaktadır. Bunlar İstanbul denilince ilk akla gelenlerdendir diyebiliriz. İstanbul’un ünlü köprüleri hem simgesel olarak hem de pratik olarak büyük öneme sahiptir. Pratikte büyük öneme sahiptir çünkü ulaşımı muazzam şekilde kolaylaştırmaktadırlar. Simgesel olarak önemlidirler çünkü her biri İstanbul’un simgelerindendir. Şöyle ki İstanbul Köprüleri aslında iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmazlar. İki farklı dünya görüşünü de birbirine bağlarlar bir nevi. Tarih boyunca tabii bu köprüler birçok zorluğa katlanmış birçok badireler atlatmıştır. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte modern tasarımlara evrilmiş, yapısal olarak da güçlü hale getirilmişlerdir. İstanbul’un ünlü köprüleri, ,insanlığın hayatını kolaylaştıran yapılar olmalarıyla birlikte İstanbul Boğazı’nın da görsel şöleninin olmazsa olmazlarılar.
Boğaziçi köprüsü (1. Köprü)
15 Temmuz Şehitler Köprüsü eski adıyla Boğaziçi köprüsü, Asya ve Avrupa kıtasını bağlayan 3 köprüden biridir. İstanbul’un ünlü köprüleri dendiğinde akla ilk gelenlerdendir. Köprünün Anadolu yakası ayakları Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde Avrupa yakası ayakları ise Ortaköy semtindedir. 1973 yılında yapımı tamamlanan köprü zamanının en uzun asma köprülerindendir. Ticari kamyonların kullanımına yasaktır. 1950’li yıllara kadar İstanbul’da böyle bir köprü için projeler üretilmiş ama “boğazda köprü yıkılır, boğaza köprü mü olur” gibi tepkilerle karşılaşılmıştır.
Boğaz köprüsü ne zaman yapıldı?
Boğaziçi Köprüsü (1. Köprü) 30 Ekim 1973 tarihinde yapılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (2. Köprü – FSM)
İstanbul boğazında iki kıtayı birbirine bağlayan yapım sırasına göre 2. köprüdür. 1988 yılında inşa edilmiş bu köprüde birçok firma çalışmıştır. Köprünün ayakları Anadolu yakasında Kavacık bölgesinde Avrupa yakasında ise Hisarüstü’ndedir. Boğaziçi köprüsüne oranla daha çok ticari kamyonların kullandığı bir köprüdür. Özel araçların da kullanımına açık olan köprüden ilk geçen otomobil ise dönemin başbakanı Turgut Özal’ındır.
FSM Köprüsü ne zaman yapıldı?
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (2.Köprü), 3 Temmuz 1988 tarihinde yapılmıştır.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü)
İsmini Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’den alan köprü 2016 yılında hizmete açılmıştır. Anadolu ve Avrupa yakasını İstanbulun en kuzeyinde birbirine bağlayan köprüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ayakları anadolu yakasında Beykoz ilçesinin Poyrazköy bölgesi, avrupa yakasında ise Sarıyer ilçesinin Garipçe mahallesi güzergâhındadır. Genellikle İstanbul’da yapılan karadeniz yüzme turlarında tekneler Yavuz Sultan Selim köprüsüne yakın bir lokasyonda demirlemektedir. İstanbul’un Ünlü Köprüleri içerisinde en yenisidir.
Haliç Köprüsü
Haliç Köprüsü 1974 yılında hizmete açılmıştır. Haliç köprüsü Halıcıoğlu ve Ayvansaray semtlerini birbirine bağlamaktadır. Köprünün yapılma tarihine baktığımızda 15 Temmuz Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) ile aynı anda yapımına başlanmıştır. Ancak Boğaziçi köprüsü daha erken hizmete sunulmuştur. Metal malzemeden yapılmış olan köprüye birçok kez fazla kullanımdan dolayı bakım yapılmıştır.
Galata Köprüsü
Galata Köprüsü Eminönü ve Karaköy semtlerini birbirine bağlayan köprüdür. Tarih boyunca Haliç’e birçok köprü yapıldı. Bilinen ilk Haliç’i birleştiren köprü ise 1845 yılında yapılan Galata Köprüsü idi. Yıllar geçtikçe İstanbul’un önemli simgelerinden biri olan köprüye birçok güçlendirme yapıldı. Galata Kulesinden ise çok kolay bir şekilde görülmektedir. Şuan ki hali 1994 yılında hizmete açılan Galata Köprüsü en çok kullanılan köprülerden biridir. Köprünün altındaki balık restoranları İstanbul’a gelen balık severlerin ilgisini çekiyor. Öte yandan Galata Köprüsü üzerinden tramvay geçen nadir köprülerdendir. Eminönü veya Karaköy bölgesinden tekne kiraladığınızda kolaylıkla görebileceğiniz bir köprüdür.
Unkapanı Köprüsü
Unkapanı köprüsünün bir diğer adı Atatürk Köprüsüdür. Tarihi yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan köprüdür. Geçmişten bugüne birçok badireler atlatmış olan köprünün kısaca tarihi şu şekildedir. 2. Mahmut’un eşi Bezmialem Valide Sultan tarafından 1836 yılında ahşam malzemeden inşa ettirilmiştir. Uzunca bir süre Hayratiye köprüsü olarak da isimlendirilmiştir. Bunun sebebi ise köprü geçişinden ücret alınmaması idi. Yıllar içinde eskiyen köprü 1875 yılında metal malzemeden tekrar inşa edildi. Bu tarihten 1912 yılına kadar hizmete açık olan köprü tekrar bir metal köprü ile değiştirildi. Son yapılan köprü ise 1936 yılında şiddetli bir fırtınada yapılmıştır. Bundan sonra tekrardan ahşaptan yapılan bu köprü güçlendirme çalışmalarıyla günümüze kadar devam etmiştir. Asıl bu köprüye Atatürk Köprüsü denmektedir ancak hala günümüzde Unkapanı Köprüsü ismi kullanılmaktadır.
İstanbul’un Ünlü Köprülerine Bir de Denizin Üzerinden Bakın
Teknevia üzerinden çok kolay bir şekilde tekne kiralayarak İstanbul Köprülerini denizin üzerinden de görebilirsiniz. Hem gündüz hem de gece ayrı bir görsel şölen yaratan bu köprüler, adeta boğazın takılarıdır. Siz de yeni nesil tekne kiralama platformu sayesinde teknenizi online rezerve edin ve teknenizin sizin için hazırlandığından emin olun! Kiralık tekneleri incelemek için hemen tıklayın!