Heybeliada Rehberi

0
1016
Heybeliada
Heybeliada
Tekne Kiralama

İstanbul’dan çok da uzaklaşmadan masal gibi bir gezinti yapmayı planlayanlar için en ideal rotalardan biri: Heybeliada. Yemyeşil doğası, erguvan çiçekleri, tarihe şahitlik eden köşkleri ve her sokağında farklı bir hikayesi olan Heybeliada’da mutlaka görmeniz gereken bazı yerler var. İşte onlar…

Heybeliada Hakkında Bilgiler

Ada’nın öne çıkan özelliklerinden biri etrafının çam ormanları ile çevrili olması. Bu da diğer adalardan çok daha yeşil ve çekici olmasını sağlayan önemli bir özelliği. Kendinizi çam ormanları fanusu içerisinde hissettiren doğa ile iç içe Heybeliada’da rengarenk erguvan çiçekleri ile karşılaşmanız mümkün. Ayrıca Heybeliada’nın dört farklı tepesinden tüm güzellikleri izleme şansınız var. Mavi ve yeşili bir arada seyrederken gün batımına denk gelmeniz harika bir manzarayla karşılaşmanızı sağlar.

Heybeliada’da Ahmet Rasim, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi bazı edebiyatçıların köşkleri var. Ayrıca bir dönem İsmet İnönü de Heybeliada sakinlerinden biriydi. Bunlarla birlikte Ada’nın tarihi Osmanlı dönemine kadar gidiyor. O dönemde daha çok gayrimüslim vatandaşların ikamet alanı olarak bilinen Heybeliada’da bir dönem hizmet veren Rum Ortodoks Okulu da var.

Heybeliada Gezilecek Yerler Listesi

Osmanlı dönemine kadar uzanan yapıları, Cumhuriyet döneminde kurulan Heybeliada sanatoryumu ve köşkleri ile hem kültürel hem de doğa turizmi açısından ön plan acıkan Heybeliada’ya en az bir gününüzü ayırmanızda fayda var. Mutlaka görülmesi gereken yerlerin listesi şöyle:

Heybeliada Deniz Lisesi

Adaya doğru gelirken sizi ilk karşılayan tarihi yapılardan biri Heybeliada Deniz Lisesidir. Diğer bir adıyla Mühendishane i Bahri Hümayun. Osmanlı döneminden kalma yapı ilk günkü ihtişamıyla halen Ada’nın en önemli tarihi yapılarından biri. Ayrıca 2016 yılına kadar TSK’ya bağlı askeri lise olarak faal durumdaydı. Şu anda müze olarak Ada’yı ziyaret edenlerin hizmetinde. Yapı 245 yıllık geçmişe sahip.

Aya Yorgi Manastırı

Adada yer alan en eski yapılardan biri de Aya Yorgi Manastırı. 1600’lü döneme ait yapı, Ortodoks Rumlar tarafından yapıldı. Ayrıca Manastır, Ada’nın en gözde yerlerinden birinde. Manzarasıyla insanı büyüleyici bir konuma sahip. Pembe renkli manastır diyenler de var. Ancak 1882’deki yangınla önemli bir kısmı hasar alan yapı bugün Ada’da ziyaret edilen yerler arasında.

Heybeliada
Heybeliada

İsmet İnönü Evi

1924’de rahatsızlığından dolayı bir süreliğine İsmet İnönü, burada ikamet etmeye başlar. Şu an ikamet ettiği köşk İsmet İnönü Vakfına ait. Ayrıca müze olarak Ada’ya gelenlerin ziyaret edebileceği tarihi yapılardan biri. Köşk, İsmet İnönü’nün yaşadığı şekilde, hiçbir eşyanın yeri değiştirilmeden aynen korunuyor. Ayrıca İnönü’ye ait birçok eser ve bilgi de köşkte mevcut.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi

Türk Edebiyatı’nın önemli temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi’nin köşkü burada yer alıyor. Müze olarak ziyaret edilebilen köşkte Gürpınar’a ait birçok eşya var. Ayrıca köşkün bir kısmı kütüphane olarak ayrılmış durumda. Burada Gürpınar’ın kitapları ile birlikte döneminde yayınlanan gazeteler, arşiv meraklısı olanların kullanımına açık.

Heybeliada Sanatoryumu

Cumhuriyet döneminden kalma eserlerden biri olan Heybeliada Sanatoryumu, özellikle o dönemdeki vereme karşı kurulan sağlık merkezlerinden biri. Veremli hastaların burada tedavi edilmesindeki nedense Ada’nın sahip olduğu temiz havanın hastalara şifa olması. 1924’de kurulan Heybeliada Sanatoryumu, daha sonra araştırma ve eğitim hastanesi gibi bir niteliğe sahip şekilde kullanımı devam etti: Ayrıca İsmet İnönü ve Rıfat Ilgaz gibi isimler de burada tedavi görenler arasında. 2005’de müzeye çevrilen sanatoryum, ziyaretçilerin ilgi odaklarından biri.

Rum Ortodoks Ruhban Okulu

İmparator Basil tarafından verilen talimat sonrası kurulan ruhban Okulunun geçmişi dokuzuncu yüzyıla kadar dayanıyor. Atina Okulundan sonra kurulan ikinci dini ihtisas sahibi kişilerin yetiştirildiği okuldur. 1884’de kadar hem kilise hem de din adamı yetiştiren okul şeklinde kullanıldı. Daha sonrasında sadece din adamı yetiştiren okul unvanıyla 1971’e kadar hizmet vermeye devam etti. Şu anda çeşitli festival ve kongrelerin düzenlendiği bir alan. Okulun yer aldığı konum Ümit Tepesi’dir.

Aya Nikola Kilisesi

Adadaki en eski yapılardan biri olarak sizi karşılayan Aya Nikola Kilisesi’nin yapımına dair kesin bir veri yok. Ancak Tarihçiler Bizans’tan kalma bir eser olduğu görüşünde hemfikir. Kilise, kapalı haç şeklindeki dört sütun üzerine inşa edilen bir yapı. 1894’deki depremde zarar görünce İkinci Abdülhamid Han’ın izniyle yeniden restore edilerek günümüze kadar gelmiş durumda. Kilise halan faaliyetlerine devam ediyor.

Heybeliada Yüzülecek Yerler

Adada hem ücretli hem de ücretsiz plajlar var. Özellikle plajlar, doğa ile iç içe. Bazı koy ve plajlarda mesire alanları da mevcut. Bu da Heybeliada plajlarını çekici hale getiren noktalardan bir. İşte bazı rotalar…

Değirmenburnu Mesire Alanı ve Plaj

Adada yüzülebilecek yerler arasında ilk akla gelen alanlardan biri kuşkusuz Değirmen Burnu’dur. Ayrıca buranın bir mesire alanı olduğunu da not etmek gerekir. Üstelik piknik masaları, büfeleri, kır gazinosuyla birlikte yaklaşık 4 binden fazla kişiye aynı anda hizmet verilebilen bir nokta.  Değirmen Burnu plajı, kuzey yönlü rüzgarlardan korunan bir nokta. Böylece denizi çok daha sakin ve güvenli bir yerdir.

Ada Beach Club

Ada’daki en özel plajlar arasında Ada Beach Club ön planda. Özellikle çamlar arasındaki plaj yerinde restorandan kafeye, özel localardan golf ve voleybol alanlarına kadar çeşitli aktivite yerleri mevcut. Plaj tamamen kumsal. Bazı yerlerinde çok ufak taşlıklar var. Ancak çok rahatsız edici bir düzeyde değil.

Heybeliada Alman Koyu ve Plajı

Ada’daki en güzel ve en temiz plajlar arasında Alman Koyu ön plana çıkan rotalar arasında. Sabahın erken saatlerinde teknelerin yanaştığı koylar, özellikle sezonun ilk zamanları oldukça kalabalık olur. Burayı tercih edilebilir kılan denizin güzelliğinin yanı sıra en iyi manzaraya sahip koylardan biri olması. Ayrıca sürekli güneş alan bir yer. Bu nedenle Ada’daki diğer plajların deniz suyu sıcaklığına göre daha sıcak bir deniz suyu söz konusu. Heybeliada Alman Koyu’nun tek dezavantajı plajın taşlık olmasıdır. Bu nedenle plaj terliklerinizi yanınıza almanızda fayda var. Koya giriş ücretsizdir. Şezlong gibi hizmetler için ödeme yapabilirsiniz.

Heybeliada Asaf Bey Plajı

Ada’nın öne çıkan plajları arasındaki Asaf Bey, hem plaj hem de mesire alanı ile öne çıkan rotalardan biri. Özellikle mangal yapma gibi bir sorun söz konusu değil. Ayrıca yemek getirmeyenler için de plajda hizmet veren büfeler var. Denizi temiz, plajı kumsaldır. Ancak aniden derinleşen yerleri mevcut. Bu nedenle kıyaya paralel yüzülmesi tavsiye edilir.

Adalar İlçesinin En Büyük İkinci Adası: Kültürel Yapıları ve Doğal Varlığı ile Heybeliada Gezilecek Yerler

Heybeliada’da Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Doğası ve sahip olduğu imkanları ile zamanınızı harika bir şekilde değerlendirme fırsatı sunan adada öne çıkan bazı aktiviteler var. İşte onlardan bazıları…

Heybeliada Elektrikli Fayton Turu

Adanın öne çıkan özelliklerinden biri fayton gezileriydi. Ancak bu konuda alınan yeni kararlar neticesinde artık nostaljik faytonlar Ada’da yok. Bunun yerine elektrikli fayton ve araçlarla adanın tarihi sokaklarını gezme şansınız halen mevcut. Adayı sadece birkaç saat içerisinde elektrikli faytonlarla turlamanız mümkün.

Heybeliada Bisiklet Turu

Adada öne çıkan turlar arasında kuşkusuz bisiklet turunun önemi ayrı. Birçok kişinin sadece bisiklet turu yapmak için Ada’ya akın ettiği de bir gerçek. Trafiğe kapalı tarihi sokaklar arasında bisikletle turlarken zamanın akıp gidişine şaşırabilirsiniz. Ayrıca bisiklet turu sayesinde etrafınızdaki köşk, yapı, doğa güzelliklerini çok daha iyi gözlemleme şansına sahip olabilirsiniz.

Heybeliada Su Sporları

Adanın plajlarında su sporları hizmeti almanız mümkün. Özellikle yelken öne çıkan sporlar arasında. Bununla birlikte kürek ve yüzmeyle ilgili eğitimlerin verildiği kurslara katılabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

İstanbul Adalar’ın ikinci en büyük adasını oluşturan Heybeliada’ya gitmenin tek yolu denizdir. Şehir hattı vapurları ile Heybeliada’ya ulaşmanız mümkün. Bunun için Beşiktaş, Eminönü, Bostancı ve Kabataş gibi noktalardan Ada’ya doğrudan düzenlenen vapur seferleri var.

Diğer bir alternatifse tekne turları ile adayı ziyaret etmeniz. Özellikle aileniz veya arkadaşlarınızla birlikte iyi bir vakit geçirmeyi planlıyorsanız tekne kiralama imkanlarından faydalanarak burada koy ve plajlara yönelik turlar organize edebilirsiniz.

Tekne kiralama hakkında bilgi almak için Teknevia’yı ziyaret edebilirsiniz.

Tekne ve Yat Kiralama

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz