Galata Köprüsü, 1994 yılında Karaköy ve Eminönü olmak üzere iki yakayı birbirine bağlamak için yapılmıştır. Haliç’te şu anda üç köprü var ama en popüleri ve sonuncusu Galata Köprüsü’dür.
Galata Köprüsü’nün Tarihi
İki yakayı birbirine bağlama fikri 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından düşünülmüştür. İlk kalıcı köprü 1502-1503 yılları arasında tartışıldı. Sultan II. Bayezid, Leonardo da Vinci’den bir plan istedi, ancak Padişah bu tasarımı onaylamadı ve bu proje rafa kaldırıldı. O köprü, zamanının en uzun köprüsü olacaktı. Ayrıca Sultan, başka bir İtalyan mimar Michelangelo’dan Galata Köprüsü için bir tasarım talep etmiş, ancak bu kez mimar teklifi reddetmiştir. Bu yüzden bu proje ertelendi.
İlk kalıcı köprü olan Hayratiye Köprüsü, 1808-1839 yılları arasında Sultan II. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Azapkapı ile Unkapanı’nı birbirine bağlıyordu. Ancak bu köprünün ömrü yeterince uzun olmayıp 1912’de yıkıldı.
1845’te Sultan Abdülmecid döneminde Cisr-i Cedid inşa edildi. İlk modern Galata köprüsüydü. 18 yıl boyunca kullanıldı. Yıllar içinde Cisr-i Cedid Köprüsü’nün yerini yeni köprüler aldı.
İkinci Köprü, Sultan Abdülaziz komutasındaki Ethem Pertev Paşa tarafından yaptırılmış ve 1863 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Üçüncü köprünün yapılması konusunda Osmanlılar ile bir Fransızlar arasında anlaşmaya varılmış, ancak Fransa ile Almanya arasında savaş patlak vermişti. Bu da köprü projesinin ertelenmesine yol açtı. Proje iptal edildi ve 1872’de bir İngiliz firması G. Wells ile yeni bir proje hayata geçirildi. O köprü tamamlandı ve 37 yıl kullanıldı.
Dördüncü köprü ise 1912 yılında Alman firması MAN AG tarafından yapılmıştır. Köprü 466 metre uzunluğunda ve 25 metre uzunluğundaydı. 1992’de bir yangın çıktı ve köprü yandı. Köprü tamir edildikten sonra başka bir yere taşındı. Şimdi o köprüye halk arasında Eski Galata Köprüsü deniyor.
Beşincisi bugün kullandığımız Galata Köprüsü. 1994 yılında STFA Grup tarafından yaptırılmıştır. 490 metre uzunluğunda ve baskül köprüdür. 80 metreye kadar açılır. Üç şeritli bir yol, bir yaya yolu ve bir tramvay hattı var. Bu köprü üzerinde tramvay hattı olan ender köprülerden biridir.
Galata Köprüsü’nün Kültürel Önemi
Sadece çok işlevli bir köprü değil, aynı zamanda bir tür kültürel miras da taşıyor. Örneğin köprü iki farklı yaşam tarzını birbirine bağlıyor. Yeni İstanbul‘u (Karaköy, Beyoğlu, Harbiye) ve Eski İstanbul’u (Sultanahmet, Fatih, Eminönü) içine alıyor, bu yüzden “iki farklı kültürü birbirine bağlayan köprü” anlamını taşıyor. Türkiye’de sevilen bir yazar olan Peyami Safa, Galata Köprüsü’nü romanında şöyle anlatır: “Fatih’ten Harbiye’ye köprüyle giden bir insan, farklı medeniyetleri, farklı kültürleri ayaklarına basar”.
Galata Köprüsü’nde Neler Yapabilirsiniz?
Galata Köprüsü’nün işlevi sadece iki kültürü birbirine bağlamak değildir. Aynı zamanda kendi içinde bir kültürü vardır. Bugün Galata Köprüsü’nde balık tutmaya gidebilirsiniz. Galata Köprüsü’nden geçerseniz çok sayıda balıkçının iyi vakit geçirdiğini görebilirsiniz. Genellikle, yerel halk balık tutmaya gelir. Galata Köprüsü’nde yapabileceğiniz aktivitelerden biri de bu, balık tutmaktır. Diğer aktivite ise balık yemektir. Çeşitli balık restoranlarına rastlarsınız ve hizmet kalitesi Avrupa ile kıyaslandığında oldukça iyidir. Galata Köprüsü’nün en popüler yemeği balık ekmektir. Pratik, lezzetli ve tatmin edicidir. Muhteşem bir manzaraya sahiptir. Balığınızı yerken, şehrin ışıklarını ve denizin ışıltısını izlerken büyüleneceksiniz.
Galata Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?
Galata Köprüsü’ne 28, 31E, 46Ç, 47K, 54E, 66, 78 ve EM1 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz. Tramvay ile T1 ve metro M2 ile kullanabilirsiniz. Marmaray Treni (Ataköy-Pendik) ve vapur da Galata Köprüsü’ne varıyor.
Galata Köprüsü Hangi Turistik Yere Yakın?
Üstelik Galata Köprüsü’ne geldiğinizde tek seçenek bunlar değil. Ayrıca çoğu turistik yere oldukça yakındır. Örneğin Galata Kulesi, İstanbul’un önemli simge yapılarından biridir. Köprüye yakın diğer yer ise Ayasofya’dır. Yeni cami sadece ibadet yeri değil, aynı zamanda birçok kültür, ırk ve sanat eserinin bir koleksiyonudur. Sonuncusu turistler arasında oldukça yaygındır. Mısır Çarşısı’ndan ücretsiz alışveriş yapabilirsiniz. Umarım seyahatinizden keyif alırsınız. Galata Köprüsü’nde iyi eğlenceler.
Bu tarihi yerle birlikte İstanbul’un güzide eserlerini görmek için tekne kiralama seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.