Fethiye’nin göz alıcı güzelliklerinden biri olan Ölüdeniz, Türkiye’nin en ünlü turistik yerlerinden biri ve dünya genelindeki birçok seyahat tutkununun hayallerini süsleyen bir yer. Masmavi suları, beyaz kumlu plajları ve etrafını saran nefes kesici dağ manzarası ile Ölüdeniz, yeryüzündeki cennetlere en yakın yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu muhteşem doğa harikası, sadece güzelliği ile değil aynı zamanda çeşitli aktiviteleri ve canlı gece hayatıyla da ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor.
Ölüdeniz Nerededir?
Yüksek duvarlarla çevrili ve zindana dönüşmüş şehirden kaçmak isteyenlerin gözde mekanlarından biri olan Ölüdeniz, Türkiye’nin en büyüleyici güzelliklerinden biridir. Bu güzel yer Muğla İli, Türkiye Fethiye İlçesi’nde bulunmaktadır. Zümrüt yeşili ve turkuaz mavisi atmosferi ile görenleri büyülemektedir. Ölüdeniz her dönemde farklı isimlerle baştan sona çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Ölüdeniz, Likya döneminde Güneş Ülkesi, Orta Çağ’da ise Sınır Toprakları olarak biliniyordu.
Ölüdeniz İsmi Nereden Gelir?
Fethiye’den Ölüdeniz’e uzanan yol, yaklaşık 14 km boyunca çamlarla kaplıdır. Ancak yolun sonunda karşınıza bakmaya doyamayacağınız mavi bir görüntü çıkar. Bu koyun adı Belcekız Koyudur. Koyun içinden sıcak kumların üzerinde yürüdüğünüzde, eşi benzeri olmayan Ölüdeniz’i gözle görebilirsiniz. Ölüdeniz, öyle büyülü bir yerdirki bunu denizin sakinliğinden anlayabilirsiniz. Denizin dibinde yosuna dair hiçbir şey yoktur ve dibi beyaz kumla kaplıdır. Su ve kumun ışığı kırmasından kaynakalan doğal bir görüntü ortaya çıkar ve denize turkuaz rengini verir. Çamların gölgesi suya düştüğü zaman, turkuaz rengini daha göz alıcı bir şekilde görebilirsiniz. Belcekız adı da bir efsaneye dayanmaktadır. Eskiden buralarda seyir yapmakta olan gemiler, koyun açıklarına demir atarlar ve içme suyu için kıyıya sandallarla inerlermiş. Bir gün, yaşını almış bir kaptanın genç ve yakışıklı oğlu karadan su almak için koya vardığında, güzel Belcekız’ı görür ve o anda etkilenir.
Kızın da bu genç oğlandan etkilenir elbette. Ancak genç adamın görevi, suyu alıp gemiye geri dönmektir. Gemi karadan uzaklaşırken, Belcekız kıyıda, genç adamı beklemeye başlar. Genç adam da geminin koydan her geçişinde su almaya gelir ve sadece bu şekilde birbirleriyle görüşüp sevgi dolu anlar yaşayabilirler
Bir gün gemi bu sularda seyrederken feci bir fırtına çıkar. Genç adam, babasına burada sığınabileceğimiz bir koy olduğunu söyler. Ancak yaşlı denizci, oğlunun gönül macerasını bildiğinden dolayı kendi için oraya gitmek istediğini düşünür.
Fırtınanın şiddetiyle birlikte baba ve oğul arasındaki hararetli tartışma da şiddetlenir. Gemi kayalıklara çarpacağı sırada kaptan oğlunu denize iter ve dümene geçer. Zorda olsa durumu kontrol altına alır fakat oğlu o arbedede denize düşmüştür. Karada seviglisini bekleyen Belcekız’da intihar eder. O günden bu yana kızın öldüğü yerin ismi Belcekız, oğlanın öldüğü yerin ismi Ölüdenizdir.
Ölüdeniz Plajı ve Denizi Nasıldır?
Ölüdeniz Plajı yani Belcekız Plajı, Ölüdeniz’in en sosyal yerlerinden biridir. Yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda olan bu yer halk plajı olduğu için girişler ücretsizdir. Denizi muazzam güzellikte olmasına rağmen derin ve dalgalı bir yapıya sahiptir. Şezlong veya şemsiye ihtiyacınızı temin edebileceğiniz yerler var ama isterseniz kendinizde bu eşyaları getirebilirsiniz. Plajda kafe restoran ve çeşitli işletmeler de bulunmaktadır. Eğer ki plaja erken saatlerde giderseniz daha keyifli bir vakit geçireceğinizden şüpheniz olmasın. Ayrıca bu koyu yamaç paraşütçülerinin de kullandığını belirtmekte fayda var. Bu durum koyda farklı bir görüntü yakalamanızı sağlayabilir.
Ölüdeniz Plaj Giriş Ücretleri Nasıldır?
İnce bir kum yapısına sahip olan ve güneş ışığıyla birlikte parıl parıl parlayan Ölüdeniz Plajında su bisikleti aktivitesi çok ünlüdür. Eşsiz renklerden biri olan turkuaz rengi ile parlayan deniziyle yazları dolup taşan bir koy haline gelmiştir. Plaja giriş ücreti 10 TL ve şezlong fiyatları ise ortalama 30 TL civarındadır.
Fethiye Ölüdeniz’de Gezilecek Yerler Nelerdir?
Bu kısımda Fethiye ve Ölüdeniz bölgesinde gezilecek en güzel yerleri sizlerle paylaşacağız.
Kıdrak Koyu
Bodrum’un en eşsiz koylarından bir tanesidir. Suları dalgalı ve ılık olan koy; sahip olduğu bu birbirinden harika doğal güzellikleri ile misafirlerinin sakin ve huzurlu bir tatil geçirmelerini sağlıyor. Özellikle kafa dinlemek amacı ile Bodrum’u tercih eden kişilerin bu koya mutlaka uğraması gerekiyor. Manzarasının harikuladeliği ve muhteşem denizi ile adeta büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.
Sahilde ihtiyaçlarınızı karşılamak için büfe, restoran, piknik masaları, duşlar ve tuvaletler bulunmaktadır. Plaja isterseniz kendi şezlong ve şemsiyelerinizi getirebilir veya plajda belli bir ücret karşılığında bunları kiralayabilirsiniz. Giriş ücreti 30 TL ve şezlong ile şemsiye beraber 60 TLdir.
Ölüdeniz Tabiat Parkı
Fethiye ilçesindeki Ölüdeniz Tabiat Parkı, 1978 yılında sadece ormanda günlük rahatlama için bir yer olarak geliştirilmiştir. 950 hektarlık bir alana yayılan parkta 300 araçlık otopark bulunuyor ve yaz aylarında günde 5000 kişiye kadar misafir ağırlayabiliyor. Bitki çeşitliliği açısından önemli bir alan olan Ölüdeniz Tabiat Parkı’nda çeşitli arkeolojik kalıntılar bulunmaktadır. Park, bölgenin kayalıkları, denizi ve popüler turistik Ölüdeniz’deki bir ormanı içeren topografyasını şekillendiriyor. Mersin, meneviş, keçiboynuzu, menengiç, zakkum, hayıt, kum zambağı, siklamen ve maki gibi birçok bitki türü Ölüdeniz Tabiat Parkı’nda bulunabilir.
Kendine özgü jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri, bozulmamış flora ve yaban hayatı, su sporlarına uygun denizi ve çarpıcı sahil şeridi manzaraları ile özel bir alandır. Şu anda, park ziyaretçilerin zevk ve dinlenme taleplerini karşılamak için bir dizi aktivite sunmaktadır. Resmi olarak Ölüdeniz Tabiat Parkı olarak bilinen bu konumda yamaç paraşütü, yürüyüş ve balıkçılık gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
Kelebekler Vadisi
Vadi, Dünya Mirası Alanı olarak korunması önerilen Babada olarak bilinen 1.975 metre yüksekliğindeki (6.480 fit) dağın dibinde yer almaktadır. Türk Rivierası’nın geniş şeritli plajı vadiden çıkıntı yapar.
Burada görülebilecek çok sayıda kelebek türü vadinin adının kaynağıdır. Bilim adamları tarafından 54 aileden yaklaşık 147 bitki türü ve 15 aileden 105 kelebek türü vadiye özgü olarak tanımlanmıştır. Jersey kaplanı kelebek türlerinden biridir (Euplagia quadripunctaria rhodosensis). Haziran ve Eylül ayları arasında, vadi geniş bir renk yelpazesinde çeşitli kelebeklere ev sahipliği yapmaktadır.
Kelebekler Vadisi, doğal güzelliği nedeniyle Türkiye’de önemli bir ekoturizm destinasyonudur. Gün ışığında saatlik olarak çalışan ve Lüdeniz’deki Belceiz Plajı’ndan 5-7 kilometre (3,1-4,3 mil) yol kat eden bir servis tekne servisi ile ulaşılabilir. Vadide kamp, yürüyüş, kanyon geçişi, kano ve tüplü dalış gibi açık hava etkinlikleri mümkündür. Vadi tüm yıl boyunca halka açıktır. Temmuz ve Ağustos aylarında her gün 200 turist vadide kamp kurdu.
Babadağ
Türkiye’nin güneybatısındaki Mula ilinde yer alan Babada, Fethiye’ye yakın bir dağdır.
Dağın ana zirvesi 1.969 metre (6.460 fit) yükseklikte bulunur ve “Karatepe” olarak bilinen ikinci bir zirve 1.400 metre (4.593 ft) yükseklikte bulunur. Babada’nın iki zirvesinin birbirine bakması ve bir sel vadisi ile bölünmüş olması nedeniyle, bazı metinlerde “dağ silsilesi” terimi buna atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Kireçtaşı kütlenin çoğunluğunu oluşturur. Eşsiz Acer undulatum ve Cedrus libani ormanlık alanlarını içeren çeşitli bitki örtüsü ile ünlüdür.
Bir diğer dikkat çekici yönü de zirvenin denize ne kadar yakın olduğudur ve bu da onu yamaç paraşütü için popüler ve ideal bir yer haline getirir.
Belceksız Plajı
Geniş plajları, masmavi suyu ve stres giderici atmosferi nedeniyle Belcekız, Lüdeniz’in en sevilen tatil beldelerinden biridir. Bazen Belceiz olarak da bilinen Belcekz kasabası, genellikle plajın uzun, altın renkli plajlarındaki şezlonglarda güneşlenen ve denizin kristal berraklığındaki sularının tadını çıkaran yamaç paraşütü meraklıları için bir fırlatma alanı olarak kullanılır. Oteller, restoranlar, perakende alışveriş merkezleri, kafeler, barlar vb. Vardır. Belcekız Plajı’nın arkasında. Hem yerli hem de yabancı ziyaretçileri ağırlayabilen mükemmel bir tesistir.
Likya Yolu
Türkçe’de Likya Yolu olarak da bilinen Likya Yolu, Türkiye’nin güneybatısındaki tarihi Likya kıyı şeridinin bir bölümünü çevreleyen iyi işaretlenmiş uzun mesafeli bir yürüyüş parkurudur. Fethiye yakınlarındaki Hisarönü’nden (Ovacak), Antalya’dan yaklaşık 20 kilometre (12 mil) uzaklıktaki Konyaalt’taki Aşa Karaman’a kadar 760 kilometreden (470 mil) fazla bir alana yayılmaktadır. Kırmızı ve beyaz GR patika tarzı çizgilerle açıkça belirtilmiştir. Eskiden bölgeyi yöneten eski uygarlık, İngiliz Kate Clow tarafından yaratılan yola adını verir.
Günümüzde Mula ve Antalya illeri olan Likya, Akdeniz kıyısında, güneybatı Anadolu’daki Teke Yarımadası’nda, Batı Toros Dağları’nda yer alan bir bölgeydi. Likya halkı, antik çağdan Roma kültürüne asimile oldukları Geç Tunç Çağı’na kadar bölgede yaşamıştır. Likya Birliği’ni kurdular ve Akdeniz kıyısı boyunca Xanthos, Patara, Myra, Pinara, Tlos, Olympos ve Phaselis gibi şehir devletleri kurdular. Daha sonra, Pers İmparatorluğu, Antik Yunan, daha sonra Antik Roma, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu, Likya toprakları üzerinde egemenlik iddia etti. Falez yüzlerindeki lahitler ve kaya oyma mezarlar, bölgedeki eski Likya uygarlığının kanıtıdır.
Ölüdeniz’de Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?
Belcekız Plajı’nda bulunan Kordon’da yürümenizi tavsiye ederiz. Kordon boyunca size eşlik eden kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Eğer farklı bir aktivite yapmak isterseniz yamaç paraşütü ve tekne turlarına katılabileceğiniz stantlara gidebilirsiniz.
Kordon boyunun sonlarına doğru sizleri Ölüdeniz Tabiat Parkı karşılamaktadır. Giriş ücreti sadece 7 TL olan bu parkta doğayla iç içe bir yaşam sizleri bekliyor.
Likya yolunu söylemesek olmaz diye düşünüyoruz. Arkadaşlarınızla birlikte bir macera yaşamak istiyorsanız bu yolu tamamlamak sizler için bir hedef olabilir.
Babadağ’dan yamaç paraşütü yapmaya ne dersiniz? Buradan atlayarak ayaklarınızın altında Ölüdeniz’i görme şansını yakalayabilirsiniz. Yukarıdan daha göz alıcı bir görüntüye sahip olduğuna emin olabilirsiniz. Bu deneyimin ücreti yaz aylarında 250 TL olabiliyor. Normal zamanda 180 TL’ye düşüyor.
Ölüdenizin hemen girişinde sizleri bir seyir alanı karşılıyor. Burası Ölüdeniz’i baştan sona panaromik bir şekilde görmenize olanak sağlıyor.
Mavi Mağara’ya ulaşmak için tekne kiralamanız gerekmektedir. Turkuaz rengindeki parıldayan suları ile harikulade manzarası sayesinde buraya gitmek için yeterlidir. Tek girişi olduğu için tekneyle buraya ulaştıktan sonra mağaranın içerisine girmek için tekneden atlayıp yüzmeniz gerekmektedir.
Ölüdeniz Yamaç Paraşütü
Dünyanın en güzel manzaralarından birini görebileceğiniz bu aktiviteyi Babadağ’dan yapıyorsunuz. Dünyanın birçok bölgesinde yapılan yamaç paraşütü gayet güvenli bir spordur. Bu durumu etkileyecek yegâne faktör rüzgardır. Ekipmanlarınızın ise uygun sertifikalara sahip olması gerekmektedir.
Babadağ’dan yapacağınız bu aktivitede profesyonel bir hoca eşliğinde yapmanız sizlerin daha keyifli bir yolculuk yapması için çokça önemli. Bu tarz bir aktivitede elbette bazı sınırlandırmalar da bulunmaktadır. Bunlardan biri yaş sınırı. Çocuklar için 5 yaş sınırı var. 18 yaşından küçükler için ise aile izniyle uçuş yapmalarına izin verilmektedir. Bir diğer sınır ise kilo sınırı. 1 kişinin en fazla ortalama 110 kilo olması gerekiyor. Bundan fazlası hem sizler için hem de yamaç paraşütü yapan hocanın hayatı için tehlikeli olabilir.
Babadağı’na çıkış süresini ve hazırlık sürecinide işin içerisinde katarsak toplam 1 saat 30 dakika gibi bir sürede uçuşunuzu tamamlıyorsunuz. Uçuş 30 dakika sürüyor. Fotoğraf ve video çekimi için uçuşu yaptığınız yetkili yer sizleri go pro ile çekiyor. Tabii bunda da ek bir ücret isteniyor.
Uçuşta giymeniz gereken kıyafetler daha rahat kıyafetler olmalı. Zaten etrafınızı sıkıca iplerle donattıkları için sizleri daha da sıkan şeyler giymemenizi tavsiye ederiz. Dağın tepesinden atlayışı gerçekleştireceğiniz için üstünüze mont veya sweatshirt giymenizi sizlerin daha keyifli bir yolculuk yapmasına olanak sağlayacaktır.
Fethiye’de günde 5 tane uçuş düzenleniyor. Bu uçuşların saatleri 08.30 – 11.00 – 13.00 – 15.00 – 17.00 arasındadır. Önceden rezervasyon yaptırırsanız dolu olma sorununu yaşamazsınız.
Ölüdeniz Tekne Turları
Turkuaz renginde ışıldayan koylarında ve etrafında yeşilin bütün tonlarını görebileceğiniz doğasıyla Fethiye Ölüdeniz’de tekne turuna çıkmak gerçekten heyecan verici bir deneyim. Bu heyecanı hem genel kültürünüzü geliştirerek hem de doya doya fotoğraf ve video çekerek taçlandırabileceğiniz bir gezi olacağına inancımız tam.
Tekne turlarında belli bir rota izlenmektedir. Bunlardan ilki Mavi Mağaradır. Sabah saatlerinde Ölüdeniz Plajı’ndan hareket eden tekneler
Ölüdeniz gezisi için düzenlenen tekne turu, saat 11.00’da Ölüdeniz Plajı’ndan hareket ile başlamaktadır. Misafirlerimiz ile başladığımız Tekne Turunun ilk durağı Mavi Mağara olmakla birlikte toplamda 6 durak gezilecektir.
İsterseniz Ölüdeniz lokasyonunda tekne kiralama hizmeti alarak kendi keyfinize göre istediğiniz saatte istediğiniz koyda olacak şekilde daha özgür bir gezinti yapma imkanınız da mevcut.
Fethiye Ölüdeniz’deki En Güzel Koylar Hangileridir?
Gerçek bir doğa harikası coğrafyaya sahip Ölüdeniz’de birbirinden güzel doğal koylar bulunuyor. Bu koyları öğrenmek ve detaylarını bilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Mavi Mağara
Mavi Mağara’da özellikle denizin sakinliğiyle hayran kaldıktan sonra dalış yapabileceğiniz bir yerdir. Burada misafirler keyifli bir şekilde vakit geçirip sosyal medyada paylaşabilecekleri fotoğrafları çekildikten sonra teknenin diğer durağı Kelebekler Vadisi olacaktır.
Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi isminden de anlaşılacağı üzere 80’den fazla kelebek çeşidiyle sizlere eşsiz bir görüntü sağlıyor. Dik kayalıklarla çevrili olan bölgede isterseniz yürüyüş yapıp kendinizi doğanın bir parçası hissedebilir isterseniz de ışıldayan denizinde suyun serinliğiyle kendinizi ferahlatabilirsiniz. Etrafında sarp yamaçlar bulunduğundan dolayı eşine az rastlanır şelaleler yolculuğunuzda size eşlik edecektir. Buradan sonra sıra Saint Nicolas Adasına gelmektedir.
Nicolas Adası
Nicolas Adası‘nın sizin için kültürel bir aktivite olacağını düşünüyoruz. Burada tarihin kalıntılarını görebilecek ve adayı tekne ile ziyaret etme şansı yakalayacaksınız. Adaya en kolay ulaşım yolu tekne olduğu gerçeğinide söylemeden geçemeyeceğiz. Tekne Turumuzun bir diğer durağı ise Akvaryum Koyu.
Akvaryum Koyu
Akvaryum Koyu isminden de anlaşılacağı üzere akvaryum gibi bir görüntüye sahiptir. Denize bakıldığında dibini görebildiğinizden dolayı dalış yapanların vazgeçilmez bir rotasıdır. Tekneden atlayıp yüzme şansı yakalayabileceğiniz bir koydur. Rotanın devamına başka bir koy bizleri karşılıyor.
Soğuk Su Koyu
Soğuk Su Koyu dağlardan gelen doğal kaynak sularının ve mavi denizin birleştiği bir noktadadır. Etrafında yol boyunca görebileceğin çam ormanlarının bulunduğu bu koyda doğayla iç içe olacaksınız. Saf oksijeni ciğerlerinize kadar hissedeceğiniz bu bölgede yeşile doyacağınızı söyleyebiliriz. Son durağımıza geliyoruz şimdide.
Deve Plajı
Deve Plajı her daim sakin sulara sahip olduğundan suyun dinginliği sizleri de dinlendirecektir. Turun sonuna geldiğimiz için yorgun olan misafirlerin dinleneceği bir plaj olacaktır. Keyifli bir vakit geçirdikten sonra saat 18.00 sularında seyir tamamlanmıştır olacaktır. Rota boyunca çektiğiniz fotoğraflar ve rehber ile öğrendiğiniz bilgilerin doğrultusunda paha biçilemez anlar bütünü olarak aklınıza kazınacağından şüphemiz yok.
Ölüdeniz Tarihi Yerler Hangileridir?
Ölüdeniz bölgesinde görülecek doğal güzelliklerin yanı sıra pek çok tarihi mekan da bulunmaktadır.
Kayaköy
Kayaköy sıradışı mimari yapısı ve ilginç hikayeleri ile Ölüdeniz’in çevresinde yer alan bir mahalledir. Huzurlu bir yapıya sahip olan ve kökeni ilk medeniyetlerden olan Likya’ya dayanan önemli bir köydür. Cumhuriyetten sonra yapılan nüfüs mübadelesine ithafen bu bölgede yaşayan Rumlar bölgeden gönderilmiştir ve Rumların terk ettiği taş evler yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başarmıştır. Sonrasında bölge doğal yollarla meydana gelen deprem nedeniyle zarara uğramıştır ve ardında bölge müze işlevi görmeye başlamıştır. Köyün ova bölümünde şu an itibariyle hala yaşayanlar ve tarımla uğraşanlar vardır. Buradaki muazzam görüntüyü oluşturan evlere müzeye çevrilmesi sebebiyle girme imkânı bulabilirsiniz.
Gemile Koyu
Ölüdeniz ‘in tarihi mekanları ve kültürel hazineleri arasında harikulade konumlarından biri Gemile Koyu’dur. Gemile Adası’nın yanındaki koy ve adanın kendisi Hıristiyanlık için önemli yerlerdir. Sofistike bir yapıya sahip olmasına rağmen, Bizans ve Hıristiyanlık tarihinin en önemli kiliselerinden biri olan Aya Nicola, yaklaşık 1800 yıl önce meydana gelen bir depremin ardından kısmen sular altında kalmış ve bazı kalıntılar halen daha görülebilmektedir. Yolun hemen karşısında, bazen Gemiler Koyu olarak bilinen bölgede, kilisesi oldukça önemli olan Gemile yatıyor. Bizans’ın en önemli din merkezlerinden biri olan bölge, Arap istilası gibi önemli olaylara tanık olmuştur.
Şövalye Adası
Tarihin her döneminde Fethiye ve Ölüdeniz’in önemi görülmüştür. Fethiye’nin ortasında yer alan ve kordon hattından açıkça görülebilen Şövalye Adası, Ölüdeniz’in bir diğer tarihi alanıdır. Rodos Şövalyeleri adaya adını verdi, bu da Fethiye’nin şehir merkezinde dolaşırken insanları ona çeken şeydi. Ada, sayısız medeniyet için çok önemli bir askeri karakol olmuştur ve günümüze kadar gelen çok sayıda tarihi kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Likya kültürü ile birlikte Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri kuruluşları adaya hükmetmiştir. Adada bir de kale bulunmaktadır. Şövalye Adası’ndaki kale on dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir.
Fethiye Kalesi
Ölüdeniz tarihi mekanları içinde, Fethiye Kalesi ilgi çekici mimarisi ve harika manzarası ile öne çıkan bir yer. İlçenin merkezinde bulunan Fethiye Kalesi, konum olarak kaya mezarlarının hemen yanında yer alıyor. Merkezden yürüyerek ulaşmanın mümkün olduğu Fethiye Kalesi, 1400’lü yıllarda şövalyeler tarafından inşa edilmiş. Orta çağ kültürünü, mimarisini iyi bir şekilde hissettiren kale, hâkim konumu nedeniyle çok güzel bir manzaraya da sahip. Günümüzde ziyarete açık bir yer olan Fethiye Kalesi’nin yanında yer alan tesislerde oturarak bir şeyler yemek, içmek mümkün. Rodosluların, Şövalye Adası’nın kalesi yanında diğer bir eseri olan bu kale, bölgenin en önemli kültür varlıklarından.
Likya Yolu
Likya uygarlığının günümüze kadar gelen bir ürünü olan Likya Yolu, Ölüdeniz ‘in en önemli tarihi hazinelerinden biridir. Dünyanın en önemli açık hava yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu, Ölüdeniz ile Antalya arasında 500 kilometreden fazla bir alana yayılıyor ve Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından da ziyaretçi çekiyor. Likya Yolu, deneyimli yürüyüşçüler tarafından ortalama 30 günde tamamlanabilmektedir. O dönemde en önemli hat, çok sayıda antik kenti birbirine bağlayan Likya Yolu’ydu. Günümüzde rehberli gezilerin düzenlendiği Likya Yolu boyunca yürürken birbirinden güzel manzaralar yaşamak mümkün.
Hisarönü Mahallesi
Burada Ölüdeniz’in gece hayatı burada atıyor. Geç saatlerde Ölüdeniz’de nereye gideceğinizi merak ediyorsanız Hisarönü’dür. Fethiye ve Ölüdeniz’in ortasında yer alan Hisarönü ve Ovacak Mahalleleri çam ormanları ile çevrilidir. Ölüdeniz’i Hisarönü’nden 5 kilometre, Fethiye’den ise 6 km uzakır.
Hisarönü’nde çok sayıda otel ve tatil köyü bulunmaktadır. Ölüdeniz’e yakın kalmak isterseniz bu bölge başka bir seçenektir.
Ölüdeniz’e Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin en özel turizm beldelerinden biri olan Ölüdeniz’e ulaşım minibüsler ile yapılmaktadır. Fethiye’den yola çıkan minibüsler ile Ölüdeniz’de görülmesi gereken turistik yerlere rahatlıkla ulaşabileceğiniz gibi daha hızlı ve kısa sürede her yere gidebilmek için kendi aracınızla gelmeyi de düşünebilirsiniz.
Ölüdeniz ve Fethiye’de kiralanabilen motosikletlerle de Ölüdeniz’deki güzellikleri keşfe çıkabilir, çam ağaçları arasında yol alırken temiz havanın tadını çıkaracağınızdan emin olabilirsiniz.
Fethiye ile Ölüdeniz arasındaki yolun büyük bir bölümü engebeli ve dönemeçli olduğu için özellikle ilk defa gidenlerin oldukça yavaş ve dikkatli sürmelerini öneriyoruz.
Ölüdeniz Kamp Alanları Hangileridir?
Ölüdeniz, kamp severler için de harika bir tercih. Ölüdeniz’de kamp yapabileceğiniz pek çok camping bulunmaktadır.
Ölüdeniz Aydede Camping
Ücretli kamp yeri arayışınızda Aydede Camping alanına uğramanızı tavsiye ederiz. Güzel doğal bir çevre sunan tesis, Ölüdeniz’e sadece 2 km uzaklıktadır. Kamp boyunca ihtiyacınız olacak birçok şeyi bulabileceğiniz bir kamp alanıdır. Çeşitli seçenekler de sunulmaktadır. Kendi çadırınız, karavanınız, bungalovunuz veya firma tarafından sağlanan çadırınız ile tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Tatili doğa ile iç içe geçirmek için güzel bir yerden de bahsetmek gerekir.
Darboğaz Koyu Kamp Alan
Fethiye’de doğal kamp konseptiyle bilinen yerler var. Ayrıca Darboaz Bay Camping Area’da doğanın ortasında kamp yapmak mümkün. Çünkü bu koya arabayla ulaşamıyorsunuz. Öncelikle aracınızı bu lokasyona en yakın olan Gemile Koyu’na park etmeli ve ardından bir rota boyunca yaklaşık 15 dakika yürümeye devam etmelisiniz. Belli bir yürüyüşten sonra kamp alanına ulaşacakasınız. Fethiye’de çadır kampı ararken kullanılacak en iyi adreslerden biri Darboaz Körfezi Kamp Alanı’dır.
Doğa Kamp Ölüdeniz
Uzun zamandır iyi işleyebilen nadir yerlerden biri de Ölüdeniz Doğa Kampı’dır. Sonuç olarak Ölüdeniz’in en tepelerindeki kamp mekanlarından bahsederken akla gelen ilk isimlerden biridir. Doğa Kamp Ölüdeniz’deki kampçılar birçok fırsata sahiptir ve oldukça geniş bir alana hizmet vermektedir. Sıcak su, otopark, internet erişimi, restoranlar, mutfaklar ve açık dinlenme alanları gibi olanaklar. Elinizin altında birçok seçenek var. Ayrıca yoğun ormanlar arasında kamp yapmak için en iyi yerler arasındadır. Kendi çadırınız veya karavanınızla kamp yapabiliyor olsanız da Doğa Kampı Ölüdeniz de çadır kiralıyor. Ölüdeniz’in yakın olduğu ve yürüyerek ulaşılabildiği belirtilmelidir.
Kıdrak Camping Namaste
Ölüdeniz’de kamp yapmak isteyenler için popüler yerlerden biri de 4 km uzaklıktaki Kıdrak Koyu. Kıdrak Körfezi ve Ölüdeniz’in yakından manzarasını izlerken sorunsuz kamp yapmanın keyfini çıkarmak için Kıdrak Camping’i tercih edebilirsiniz. Her dönem Kıdrak Camping, müzik, eğlence, yoga ve nefis yemekler içeren çeşitli etkinlikler sunmaktadır. Ayrıca, ahşap veya minyatür villalarda kalma seçeneği sunar. Ilık su, yemek mekânı, otopark, barbekü alanı, açık oturma yerleri vb. Seçenekler de mevcuttur.