Şehzade Cihangir Camii, İstanbul’un Cihangir semtinde, Fındıklı (Cihangir) yokuşu olarak isimlendirilen bölgede bulunmaktadır. Marmara denizine ve Boğaziçi’ne hâkim bir tepede yer alır. Yolu Cihangir’e düşenlerin mutlaka görmesi gereken yapılardan biridir, mutlaka görecektir de. Semtin oluşmasına Camii sebep olduğu için oldukça merkezi bir konumdadır. Bölge halkına yetecek büyüklükte tasarlanmıştır. Cihangir Camii’nin içi dönemin hattatlarının hazırladığı mimari levhalarla doludur. Bu durum Cihangir Camii’ni tarihsel bakımdan büyüleyici kılmaktadır. Camii’nin ziyaretçi toplamasının ve ilgi çekmesinin en büyük nedeni içerisinde bulunan mimari levhalardır. Mimari levhalar, adeta dönemin tarihini yaşatmaktadır ve hattat sanatının camiilerde kullanımına çok iyi örneklerdir.
Şehzade Cihangir Camii’nin avlusuna çıkıldığında tüm İstanbul’u karşınızda görmek mümkün. Muhteşem İstanbul manzarasını en iyi görebileceğiniz camiilerden biridir. Avlusuna adım attığınızda tüm İstanbul’a yukarıdan bakıyorsunuz. Cihangir Camii’ne denizden bakıldığında ise tüm Cihangir’i temsil edermiş gibi heybetiyle karşıda duruyor. Yüksek bir tepede yer alan Cihangir Camii’ni İstanbul’un birçok yerinden görebilmek mümkün. Çok da büyük olmayan bu Camii, bulunduğu konum sebebiyle hem turistlerin ilgisini çekmekte hem de birçok yerden görülebilmektedir.
Cihangir Camii’nin günümüzde isminin çok duyulmasının sebeplerinden biri Muhteşem Yüzyıl isimli Türk tarih dizisi. Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan dizide Şehzade Cihangir’in de yer alması sebebi ile Şehzade Cihangir Camii de daha çok merak edilmeye başlanmıştır. Şehzade Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan 1531 yılında doğan dördüncü oğludur. Fiziksel rahatsızlıklar doğmuştur, her zaman bir adım geride durmuş ve kırılgan bir şehzadedir. Şehzade Cihangir; taşıdığı kamburuyla hayatı sırtında taşıdı, benzetmelerine konu olmuştur. 1553 yılında en sevdiği ağabeyi Şehzade Mustafa’nın komplo sebebi ile can vermesinin ardından aynı yıl ağır travmalar sonucu Halep’te vefat etmiştir.
Şehzade Cihangir Camii Tarihi
Şehzade Cihangir Camii, ilk olarak 1559 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Cihangir için yaptırılmıştır. Camii’nin bulunduğu bölgenin deprem riski sebebiyle Cihangir Camii defalarca deprem ve yangınlar sebebi ile yıkılıp tekrar yapılmıştır. Son olarak II. Abdülhamid tarafından 1889’da yenilenmiştir. İlk yapıldığından beri 5 defa yangın çıkmıştır ve meydana gelen depremlerden birçok defa hasar görmüştür. Bu sebeple birçok sefer restorasyona uğramıştır. Şehzade Cihangir Camii’nin mimari dokularında çeşitli tarihlerden farklı mimarların izlerine rastlamak mümkündür. Birçok sefer restorasyona uğraması sebebiyle tarihine dair bilinmeyen detaylar ortaya çıkmıştır. Cihangir Camii’nin günümüzdeki halinin mimarı bilinmemektedir.
Şehzade Cihangir Camii Özellikleri
Cihangir Camii’nin ilk yapıldığı yıllarda yapıldığı bölgede çok az kişinin iskan edildiği bilinmektedir. Bu yüzden küçük bir Camii olarak yapılmıştır. Camii’nin yapılmasıyla bölgede bir mahalle oluşmuştur ve bu mahalle büyüyerek günümüzdeki Cihangir semtini oluşturmuştur. Cihangir semtinin adı Şehzade Cihangir Camii’den gelir. Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Şehzade Cihangir için yaptırmıştır.
İlk mimarı Mimar Sinan’dır, ancak günümüzdeki halinde Mimar Sinan’dan dokunuşlar görmek mümkün değildir. Cihangir Camii birçok kez deprem ve yangın gibi olaylardan hasar görmüş ve restore edilmiştir. Günümüzdeki hali Sultan II. Abdülhamid döneminde başka bir form ve mimari stil ile yaptırılmıştır.
Şehzade Cihangir Camii’nin çevresinde duvara bitişik 1638 yılından kalma bir tarihi çeşme ve 1708 yılında yapılan bir sarçınla musluklar bulunmaktadır. Ek olarak, 1895’te açtırılan ve 1901’de Gazi Osman Paşa tarafından tulumba ekletilen bir kuyu ve şadırvan da bulunmaktadır. Cihangir Camii’nin çevresinde, günümüzde beton olarak yenilenmiş Hasan Burhaneddin Cihangiri türbesi de oldukça dikkat çekicidir. Türbede yirmi sekiz adet önemli kabir ve mezar taşı tespit edilmiştir.
Şehzade Cihangir Camii Mimarisi
Cihangir Camii, iki minaresi ve insanı hayran bırakacak görkemli kubbesi ile ön plana çıkıyor. Geniş yelpaze pencerelerle aydınlatılır ve üst taraflar süslemelidir. Kubbe ve pandantifler kurşun ile kaplıdır. Şehzade Cihangir Camii’nin bir farklı özelliği ise çeşmesinin duvara bitişik olmasıdır. Camii’nin doğu duvarında sarnıç vardır. Bir mermer levha üzerinde kabartma işi bulunan kuzey duvarı Camii’nin atmosferini geliştirmektedir. Cihangir Camii’ne bakıldığında mermer levhalarda bulunan kabartmaların estetik yapısı adeta yapıldığı döneme gönderir nitelikte. Camii’ye uzaktan bakıldığında beyaz ve tonlarının ahengi göze çarpmaktadır.
İç mimarisini oluşturan kalemişler ise Şehzade Cihangir Camii’ni görülmeye değer kılan özelliklerinden. Camii’nin içerisinde 1800’lerin sonunda dönemin ünlü hattatlarının yazdığı otuz dokuz mermer levha bulunmaktadır. Mermer levhalar Cihangir Camii’nin estetik açıdan en önemli özelliklerindendir.
Cihangir Camii Nerede?
Şehzade Cihangir Camii, İstanbul Beyoğlu’nda Pürtelaş mahallesinde, Cihangir yokuşunda bulunmaktadır.
Cihangir Camii’ne Nasıl Gidilir?
Şehzade Cihangir Camii’ne Taksim meydan veya Şişhane metro durağından çıktıktan sonra 10 dakika yürüyerek ulaşılabilmektedir.
Cihangir Camii Ne Zaman Yapıldı?
Şehzade Cihangir Camii, ilk olarak 1553 yılında yaptırılmıştır. 1889 yılında son restorasyonu yapılmıştır ve günümüzdeki halini almıştır.
Cihangir Camii’ni Kim Yaptı?
Şehzade Cihangir Camii mimarı Mimar Sinan’dır. Bugünkü halinin mimarı bilinmemektedir.
Cihangir Camii Kim Tarafından Yaptırıldı?
Şehzade Cihangir Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için yaptırılmıştır.
Cihangir Camii Kaç Minareli?
Şehzade Cihangir Camii, ilk yapıldığı dönemde tek kubbeli ve tek minarelidir. Cihangir Camii’nin günümüzdeki hali tek kubbeli ve iki minarelidir.
Cihangir Camii’ne Yakın Gezilebilecek Yerler Nelerdir?
Şehzade Cihangir Camii’ne yakın, Cihangir semtinde bulunan gezilecek yerler; Aya Triada Kilisesi, Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Taksim Maksemi, Masumiyet Müzesi, Firuzağa Camii, Adile Naşit Çıkmazı, Çukurcuma Antikacıları, Cihangir Tarihi Simit Fırını ve Cihangir Merdivenleridir.
Bu tarihi yerle birlikte İstanbul’un güzide eserlerini görmek için tekne kiralama seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.