Nice efsanelere, nice peri masalına konu olan Büyükada Marmara’nın en büyüleyici adasıdır. İstanbul adaları arasında en büyük yüz ölçümüne sahip adadır. Aynı zamanda Prens Adaları’nın da en gözde adasıdır. Hafta sonları şehrin kalabalığından sıkılan , bir miktar dinginlik ve huzur isteyen , günübirlik dahil olsa kafasını dinlemek isteyen tüm İstanbulluların en uğrak yeridir. Turistler tarafından ise en çok ziyaret edilen ve en keyif alınan ada olduğu bilinmektedir. İstanbul’a gelen turistler, adayı görmeden, gezmeden , yollarında yürümeden, kıyısında dinlenmeden, havasını ciğerlerine çekmeden geri dönmek istemezler. Ayrıca hem dinginlik ve huzurun, hem de tarihimizin bir merkezidir Büyükada.
Büyükada Tarihi
Bu ada tarihte de uzun süreler boyu bir dinlenme noktası olmuştur. Kimi zaman sultanlar, imparatorlar ve soyluların dinlenmek, eğlenmek için uğrak yeri olmuştur. Kimi zaman ise tarihin tozlu raflarına yaprak yaprak kitaplarını dizmiş birçok yazarın uğrak yeridir. Nice ressamlar, manzarasını nakşetmiştir tuvallerine. Nice şiirler, şarkılar yazılmıştır adına. Bazı zamanlar ise imparatorların, rahiplerin , soyluların, devlet adamlarının sürgün yeri olmuştur. Hem tarihi yapıları ile, büyüleyici manzarası ile, plajları ile kalplerimizi fethetmiştir. Her adım başında beliren çam ağaçlarının ve güzel kokulu bitkilerin, rengarenk çiçeklerin kokusu giden herkesin hafızasında yer edinmektedir. Türk ve Rum kültürünü , yaşam tarzında ve sokaklarında harmanlayan Büyükada hem yaz mevsiminde hem kış mevsiminde turist akınına uğramaktadır.
Büyükada’da Ulaşım
Büyükada’yı ziyaret eden birçok turistin en çok sevdiği ada özelliği ise adanın içerisinde motorlu taşıt kullanımının yasak olmasıdır. Eğer resmi bir araç değil ise , motorlu bir aracı Büyükada’nın sokaklarında bulamazsınız. Peki içerisinde ulaşım nasıl sağlanıyor diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Günümüzde burada içerisinde ulaşım için bisikletler ve elektrikli araçlar kullanılıyor.
Büyükada Gezilecek Yerler
İsminden anladığımız üzere Büyükada, Prens Adalarının en büyüğüdür. Adayı henüz ziyaret etmemiş olan turistlerin ise en merak ettiği konulardan birisi Büyükada da nereleri gezebilecekleridir. İlk olarak Büyükada’ya vapurdan indiğiniz anda, bir meydan karşınıza çıkar. Bu meydana Saatli Meydan denilmektedir. Vapurdan inildiği anda Büyükada sevenlerini karşıladığı için, Saatli Meydan Büyükada’ya ziyarete gelen herkesin uğradığı meydandır. Meydanda bulunan ikonik bir hale gelen saatin 1923 yılında yapıldığı bilinmektedir. Son olarak Saatli Meydan hakkında , bu meydanın, adanın buluşma noktası haline geldiğine dair tatlı bir bilgi eklemek istiyorum.
Saatli Meydanı geçtikten sonra , müzeleri gezmek isteyebilirsiniz. İlk olarak Adalar Müzesine uğramanızı kesinlikle önermekteyiz. Adalar Müzesi iki ayrı binadan oluşur ve yerleşim olarak adanın Aya Nikola bölgesinde bulunmaktadır. Çınar Müze Alanı ve Aya Nikola Hangar Müze Alanı olmak üzere iki adet sergi alanına ev sahipliği yapar. Adalar Müzesi Adalar’ın tarihine ışık tutar fakat daha önemli olan Adalar Müzesinin İstanbul tarihine ışık tutmasıdır. Müzede Osmanlı’ya ait olan birçok arşiv belgesi , birçok doküman, çeşit çeşit sözlü tarih kayıtları ve daha fazlası bulunmaktadır. Osmanlı Türkçesi ile kayıt altına alınan birçok belge bu müzemizde bulunmaktadır. Tüm bunlar dışında Müzeye girdiğinizde bir çok tarihi eser görebileceksiniz.
Müze gezmeyi seviyorsanız, Adada gezmeniz gereken bir diğer müze ise Sait Faik Abasıyanık Müzesidir. Sait Faik Abasıyanık Müzesi 1959 yılında açılmıştır, bu sebeple belirli dönemlerde restore edilmektedir. Bu müze, Sait Faik Abasıyanık’ın ailesiyle beraber yaşadığı ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze-evleri arasında bulunmaktadır. Müze binası 4 katlı olarak inşa edilmiş. Evin içerisine girdiğiniz anda, evin sakinleştirici ruhu içinize işliyor. Odalar arasında ilerledikçe , müze içinde Sait Faik Abasıyanık’ın yaşarken kullandığı malzemelerini, mektuplarını, yazdığı muazzam eserlere konu alan hatıralarını göreceksiniz. Yine aynı şekilde Sait Faik Abasıyanık’a ait belgeler, fotoğraflar karşınıza çıkacaktır. Ayrıca Büyükada’da yaşamış olan tek ünlü yazarımız Sait Faik değildir. Reşat Nuri Güntekin’in evine uğramanızı da kesinlikle tavsiye ederiz. Reşat Nuri Güntekin hayatının bir kısmını burada geçirmiştir. Bu evin tarihi mimarisini ve ev içindeki Reşat Nuri Güntekin’e ait eşyaları görmenizi tavsiye etmekteyiz.
Müzeleri gezdikten sonra uğrak yeriniz Yücetepe olabilir. 1 kilometreli yokuşu çıktıktan sonra, tüm adanın eşsiz manzarası ayaklarınız altında olacak.
Aya Yorgi Kilisesi ise adanın önemli tarihi eserlerinden birisidir. Yeri her zaman ayrıdır. 1751 yılında inşa edilmiştir ve uzun seneler boyunca manastır olarak hizmet vermektedir. Adanın en yüksek noktalarından birine inşa edilmiş olması sebebi ile eşsiz mimarisinin yanında eşsiz bir manzarası vardır. Ortodoks inancında büyük bir önem sahibidir. Günümüzde yalnızca kilise olarak kullanılan bir yapıdır. Adayı ziyaret ettiyseniz mutlaka görmeniz gereken bir yapı. Özellikle 23 Nisan- 24 Eylül arasında kiliseye uğrama imkanı yakalarsanız, gerçekten büyüleneceksiniz. Bu tarihler arasında binlerce insan bu kiliseye dua etmek için gelmektedir.
Aya Yorgi Kilisesini ziyaret ettikten sonra, mutlaka Rum Yetimhanesini de ziyaret etmelisiniz. Rum Yetimhanesinin, 1898’li yıllarda aslında otel olarak inşa edildiği bilinmektedir ancak dönemin padişahı II. Abdülhamit’ten izin çıkmamıştır. Ruhsatı alınamayan yapı, satışa çıkarılıp varlıklı bir Rum ailesine satıldıktan sonra Rum Yetimhanesi olarak varlığını sürdürmüştür. Yetimhane günümüzde elbette kullanılmamaktadır fakat tüm büyüsü ve görülmeye değer mimarisi ile sizleri karşılamaktadır.
Büyükada’da neler yapılabilir?
Adada şehrin kalabalığından biraz uzaklaşıp, rahatlamanızı sağlayacak birçok aktivite yapabilirsiniz. Eğer sabah saatlerinde gittiyseniz, manzara eşliğinde güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Ardından bir bisiklet kiralamanızı kesinlikle öneriyoruz. Bisikletinizi kiralayın ve kendinizi Büyükada’nın büyüleyici caddelerine bırakın. Elbette yazımızda da bahsettiğimiz adanın gezilecek yerlerine bisikletiniz ile uğramayı unutmayın. Ayrıca Büyükada’nın güzel plajlarında denize girebilir veya piknik yapabilirsiniz. Gün sonunda eğer adanın tadı damağınızda kaldıysa ve daha burada yapılacak çok fazla şey var diyorsanız , Büyükada’da konaklayabilmeniz için güzel oteller bulunmaktadır.
En ünlü tarihi yapısı nedir?
Aya Yorgi Kilisesidir.
Çevresi kaç kilometredir?
Büyükada 1.3 kilometre genişliğe ve 4.3 kilometre uzunluğa sahiptir.
Adanın güzel plajı hangi plajdır?
Büyükada’nın en güzel plajı Eskibağ plajıdır. Manzarası ve temizliği ile gelenlerin büyülendiği bir plajdır.
Kaç günde gezilir?
2 günde Büyükada’nın tamamını gezebilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Eminönü, Kabataş, Bostancı, Kartal ve Beşiktaş’tan vapur veya tekne ile gidebilirsiniz. İsterseniz Teknevia aracılığı ile tekne kiralama yaparak bu tarihi yerleri istediğiniz şekilde gezebilirsiniz.