İstanbul’un birçok tarihi ve turistik yeri var ve turistlere İstanbul denilince akıllarına ilk gelen yer muhtemelen Ayasofya’dır. Ayasofya, Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Muazzam bir geçmişi ve görkemli süslemesi olan bir camidir.
Ayasofya’nın Tarihi
Ayasofya, Bizans İmparatorluğu tarafından Konstantinopolis’te (İstanbul) yaptırılmıştır. Bizans İmparatoru I. Justinianus 532-537 yılları arasında yaptırmıştır. 5 yılda tamamlanan cami, 400 milyon Euro’ya denk gelen 20 milyon altına mal olmuş. Sadece ibadet için yapılmamıştır, içerisinde, kütüphane, çeşme, saat odası da vardır.
1453 yılında Sultan Mehmed Han, Konstantinopolis’i fethetti ve bazlika olan Ayasofya, camiye dönüştürüldü. Şehri aldığında derhal bazilikanın tadilatını emretti ve binaya bir minare eklendi. Sultan Mehmed Han, Ayasofya Camii’ne 4 minare, abdest almak için bir şadırvan, bir avize, bir mihrap ve bir minber yaptırdı. Diğer minare ise Sultan II. Bayazid tarafından eklenmiştir. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman Han, Macaristan seferinden iki kandil getirdi. Bu kandiller hala orada bulunmaktadır. 1566-1574 yılları arasında binanın gücü kalmamış gibi görünüyordu. Mimar Sinan, camiyi güçlendirmiş ve iki minare, bir medrese ve bir mihrap daha eklemiştir.
1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.
Ayasofya’nın Süsleri
Ayasofya’nın mimarisi birçok açıdan yorumlanabilir, bu nedenle en bilinen süsleme Ayasofya’nın mozaikleridir. Çoğunlukla altın, gümüş, vitray, pişmiş toprak ve renkli mermer taştan yapılmıştır. Bu mozaikler Meryem Ana, İsa, Başmelek Cebrail (a.s.) ve İmparator Konstantin gibi şahsiyetleri tasvir etmektedir.
En önemli mozaiklerden biri Apsis Mozaiğidir. Bu mozaikte Meryem Ana, İsa’yı kucağında, bir eli de omzundadır.
Kubbede 4 melek vardır, her melek birbirine benzer. Meleklerin tamamı mozaikten yapılmış, ancak batı tarafında melekler dejenere olmuş ve duvar resmi kullanılarak yenilenmiştir.
Bir figürde Meryem Ana, İsa ve İoannes Prodromos görülmektedir. Figür, Meryem Ana’yı tasvir ediyor ve Ioannes Prodromos, İsa’ya insanlığı affetmesi için yalvarıyor.
Komnenos Mozaikleri: Bu mozaikte imparator II. Ioannes Komnenos, eşi ve Meryem Ana sembolize edilmiştir. Meryem Ana, İsa’yı kollarında tutar.
Leon VI. Mozaikler: Bu mozaikler, İsa’yı bir tahtta otururken, İncil’i sol elinde tutarken tasvir ediyor. Mozaiğin sağ tarafında daire şeklinde Cebrail figürü, sol tarafında ise Meryem Ana figürü yer almaktadır. İmparator Leon VI, İsa’nın ayaklarına yaslanıyor. Bu mozaikler herkesin görmesi gereken en önemli mozaiklerdir. Zaman zaman sıvanmış olsalar da mozaiklerin bir kısmı hala görülebilmektedir.
Ayasofya Nasıl Gezilir?
Ayasofya Camii 24 saat açıktır ve her gün orayı ziyaret edebilirsiniz. Yine de 12: 00’den sonra insanlar öğle namazına gelirler, bu nedenle 08: 00-12: 00 saatleri arasında ziyaret ederseniz camiyi sakin bulacaksınız. Ayasofya’ya giriş ücreti yok. Namaz vakitlerini öğrenmek isterseniz, şu adresten kontrol edebilirsiniz: namazvakitleri.diyanet.gov.tr
Ayrıca, kıyafet kuralları için belirli bir kural yoktur, ancak uzun kollu gömlek ve pantolon giyseniz iyi olur.
Ayasofya, İstanbul gezinizde ziyaret etmek için harika bir yer. Ayrıca İstanbul’un diğer tarihi yerlerini gezerken deniz seferleri de yapabilirsiniz. Tekne kiralayarak iki yaka arasında güzel bir gezi yapabilirsiniz.