Gulet Ne Demek?

Tekne Kiralama

Gulet kelimesi tarihte ilk defa yazılı olarak Istılahat Lugati (1892) isimli kitapta geçmektedir. Kökenbilim açısından incelendiğinde gulet kelimesi Venedikçe  “gołéta” kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Venedikçe “gołéta” yelkene sahip bir çeşit tekne, uskuna anlamındadır. Venedikçe’ye ise Fransızca goélette sözcüğünden geçtiği düşünülmektedir.

Gulet Tarihçe
Gulet Tarihçe

Gulet Tarihçe

Ege’nin ve Akdeniz’in tekne tatili dendiğinde akla ilk gelen tekne türleridir. Mavi yolculuk için olmazsa olmaz olan guletler ahşap ve geleneksel tarzlarıyla gerçekten harika. Guletlerdeki tanımlayıcı konu yelken donanımıyla ilgilidir. Halen daha bu teknelere uskuna da denmektedir. Gulet kelimesinin yazılı kaynaklarda 19. yüzyılın sonunda ilk defa geçiyor olmasına rağmen tarihi daha eskilere dayanmaktadır. Akdeniz ve Ege 17. yüzyıldan itibaren ticaretin artan hız kazanmasıyla aktif bir bölge olmaya başlamıştı. Özellikle 19. yüzyıldan itibaren sanayi devrimlerinin de etkisiyle deniz taşımacılığı en önemli taşımacılık türü haline gelmişti. Bu anlamda birçok tekne türleri inşa edildi. 

Gulet gemilerle benzer uskuna diyebileceğimiz tekne türlerinin de yaygınlaşması Amerika’da ciddi bir şekilde olmuştur. Buradaki diğer tekne tiplerinden temel fark yelken ve arma donanımları olmuştur. Sonuç olarak aslında guletler tarihte aslında yük taşımacılığı, balıkçılık, keşif ve süngercilik amacıyla kullanılıyordu. Bu tekne türünün tatil amacıyla kullanılmaya başlanmasıyla birlikte günümüzde estetik kaygı önemli olmuştur. Türkiye’de 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde Halikarnas Balıkçısı mahlaslı ünlü şair/yazar Cevat Şakir Kabağaçlı guletlerin popülerleşmesinde en önemli figürlerden biridir. Halikarnas Balıkçısı mavi yolculuk turunun mucididir diyebiliriz. Başlarda Cevat Şakir arkadaşlarıyla gulet tekneleri kiralayarak arkadaşlarıyla bodrum koylarında gezintiye çıkıyordu. Mavi yolculuğun popülerleşmesi gulet imalatına da ciddi etki etmiştir. Günümüzde ise gulet tekneleri mavi yolculuktan bağımsız düşünmek neredeyse imkânsız.

Gulet Tipleri
Gulet Tipleri

Gulet Tipleri

Ayna Kıç

Tekne tatili amaçlı kullanıma en uygun gulet türüdür. Tirhandil ve Karpuz kıç gulet tiplerinin aksine iç hacim olarak uzunluğuna kıyasla daha geniştir. Arma türü olarak genellikle ketch uygulanan bu gulet tekneler eskiden daha çok meşe, çam gibi ağaç türlerinden yapılmaktaydı. Günümüzde ise daha uzun ömürlü olması açısından tik ve maun gibi malzemelerden yapılmaktadır. Aynakıçlar diğer gulet türlerinin aksine düz ve köşeli bir kıç yapısına sahiptir. 

Tirhandil

Tirhandil sivri kıçlı yelkenli tekne demektir. Tirhandil tekne türü sivri kıç yapısıyla ve geniş gövde yapısıyla anlaşılan bir gulet tekne türüdür. Tirhandiller yelkenle seyir yapmak için en uygun tekne türüdür. Bilinen en eski geleneksel gulet türüdür. Genellikle 21 metreden fazla inşa edilmemektedir.

Karpuz Kıç

Karpuz kıç guletler tirhandiller ve ayna kıçlara göre genellikle daha büyük teknelerdir. Karpuz kıçların kıç yapıları oval ve düşüktür bu sebeple daha konforlu bir yolculuk sunmaktadırlar. Karpuz kıç guletler kalabalık gruplar tarafından genellikle tercih edilmektedir.

Geleneksel Bir İsim Bodrum Guleti

Bodrum guleti için tirhandiller, karpuz kıçlar, ayna kıçlar gibi bir gulet türü diyemeyiz. Mavi yolculuk kavramı popülerleşmesiyle bodrumda gulet imalatı yaygınlaştı. Bu yaygınlaşma sonucunda ise bodrum guletleri nam salmıştır. Bodrumdaki ustaların namı öylesine yayılmıştır ki yurtdışından bile yüzlerce sipariş almışlardır. Bu tatil ve gezinti türünün yaygınlaşması ile dünyaya yayılan bodrum guletleri mavi yolculuktan bağımsız olarak da dünya çapında tekne tatilleri için kullanılmaktadır.

Gulet ve Yelkenli Arasındaki Fark

Gulet ve yelkenli arasındaki en temel fark guletlerin ahşap türevi malzemelerden yapılmış olmasıdır. Diğer yandan guletler yelkenlilere göre daha yavaş hızlar yapabilmektedir. Yelkenleri ikisinin de ortak özelliği olmasına rağmen donanım yapıları farklıdır.

Gulet Nedir?

Gulet, hem motorlu hem yelkenli şekilde hareket edebilen genellikle ahşap türevi malzemelerden yapılan tekne türüdür.

Teknevia ile Gulet Tatili

Gulet kiralama, tatil ve dinlenme için eşsiz bir tercihtir. Günlük ya da haftalık seçenekleri ile haftanın ya da yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Açık denizlerde sakin bir tatil için haftalık kiralama yaygın bir tatil seçeneğidir. Ailenizle veya dostlarınızla baş başa zaman geçirmenin en güzel yollarından biri olan guletler; yıllık tatil, balayı tatili ya da iş gezisi için tercih edilebilir. Kişi sayısına göre farklı özelliklerde ve kapasitede gulet seçilebilir. Kiralık gulet seçiminde kişi sayısı, beklentiler ve ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır. Teknevia, en uygun gulet kiralama fiyatları ile tatil planlarınız için ayrıcalıklı seçenekler sunuyor!

Tekne ve Yat Kiralama

İlginizi Çekebilir

Deniz Tutması Nedir? Ne İyi Gelir?

Gemi seyahatleri, tarih boyunca insanların farklı kıtalar arasında bağlantı...

Özel Günlerde Yat ve Tekne Kiralarken Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

Özel günlerde yat veya tekne kiralayarak unutulmaz anlar yaşamak,...

Gulet Nedir Özellikleri Nelerdir?

Ege ve Akdeniz'in turkuaz sularında gezinti yapmak, gizli koylara...

Amatör Denizci Belgesi Nedir?  Nasıl Alınır? 

Deniz pek çok bir tutkudur. İnsanlar denizlere duyduğu tutkuyu...

Denizcilikte Vira Ne Demek? Ne Anlama Gelmekte?

Denizcilik tüm dünyayı keşfetmeyi sağlayan, uçsuz bucaksız denizin keyfini...
Tekne ve Yat Kiralama